Hiitolan kansallispuku

  Hiitolan naisen kansallispuku on julkistettu 16.10.1982 Porissa
  Hiitolan kansallispuvun kaikki vaatekappaleet perustuvat aitoihin hiitolaisiin 1850-luvulla käytettyihin kansanpuvun vaatekappaleisiin lukuunottamatta lakkia, joka perustuu kurkijokelaiseen esikuvaan.

  Päähineet

  Naimattomat tytöt käyttävät pään ympäri ulottuvaa punaverkaista tinanastoilla koristettua SÄPPÄLIÄ tai punaista leveää ja kovitettua PINTELIÄ, joka on koristettu kultaisella kalunauhalla ja silkkinauhoilla. Luterilaiset vaimot käyttävät suurta valkeaa pellavapalttinaista HUNTUA tai nuorempityyppistä valkeaa pellavapalttinaista LAKKIA. Ortodoksit vaimot käyttävät otsamuksesta punaisella ja valkealla kirjottua SOROKKAA eli harakkaa tai nuorempityyppistä vihreää silkkistä SÄPSÄÄ.

  Paita

  Paita on tiivistä valkeaa pellavapalttinaa. Päätie on laaja, lähes nelikulmainen ja sitä reunustaa matala pystykaulus. Molemmilla olkapäillä on olkalappu, joka on kiinnitetty miehustaan reikäompeleella. Etuhalkio kiinnitetään hopeisella SOLJELLA. Paita, joka muodostuu ylisistä ja alisista, on niin pitkä, että se toimii samalla alushameena.

  Liivi

  Liivi eli tankki on tummansinistä huovitettua villapalttinaa. Liivin leikkaus palautuu 1500-luvun muotiin. Liivi kiinnitetään edestä vyötärön yläpuolelt metallihakasilla, jotka kiinnitetään nurjalta puolelta puutikuilla.

  Hame

  Hame on samaa kangasta kuin liivi. Tiheä, kapealaskoksinen " pliseeraus" palautuu 1500-luvun muotiin. Hameen vyötärönauha on punaista verkaa. Hame ulottuu säären paksuimman kohdan ja nilkan puoliväliin.

  Esiliina

  Esiliina on valkeaa pellavapalttinaa. Se on suurikokoinen, 5 - 8 cm hametta lyhyempi ja sen helmassa on valkeasta puuvillalangasta neulottu pitsi.

  Sukat

  Sukat ovat valkoista pellava-, puuvilla- tai villalankaa. Ne ulottuvat hieman polven yläpuolelle ja ne kiinnitetään polven alapuolelta nyörillä, joka on punottu sukkalangasta.

  Jalkineet

  Jalkineina käytetään joko hiitolaisten " ruohikkaiden" mukaan tehtyjä jalkineita tai karjalaisten kansallispukujen kanssa käytettäviä luonnonnahan värisiä kurpposia.

  Nästyyki

  Nästyyki eli nenäliina on tiivistä pellavapalttinaa. Raidat on kudottu punaisella ja sinisellä langalla ja loimessa on ohut punainen raita. Reunassa on puuvillainen puna-sini-valkea iskuhapsu. Nenäliinaan voidaan kääriä pikkutavaraa mukana kuljettamista varten. Nenäliinan koko on 42 x 42 cm.

  Käsineet

  Käsineet ovat valkoista pellava- tai puuvillalankaa.

   

  Viitta

  Viitta, päällystakki, on valkeaa vanutettua villapalttinaa. Siinä on säämiskää ja punaisella villalangalla tehtyä koristelua rohkamoissa, punaruskeaa villapunosta kaula-aukossa ja punaiset verkalaput viitttaa vyötäröltä kiinnittävien metallihakasten alla.

  Kansallispuvun viitta valmistui Hiitola-säätiön juhlavuonna 2007 ja puvun kaavoitus ja osat on päivitetty. Hiitolan naisen kansallispukua myy nykyisin Taito Etelä-Suomi ry Lappeenrannassa.

  Taito Etelä-Suomi ry
  Tasihinin talo
  Marja Koskimäki
  Kauppakatu 25
  53100 Lappeenranta
  040 6849 552
  www.taitoetelasuomi.fi